Inauguracja VII Dni Pracy Organicznej

Tegoroczne VII Dni Pracy Organicznej rozpoczęły się 12 kwietnia w Hali Widowiskowo-Sportowej przy Publicznej Szkole Podstawowej w Lubaszu im.  Batalionu Spadochronowego i Armii Wojska Polskiego.

W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele władz Unii: wiceprezydent, Ryszard Ciesielski oraz sekretarz generalny stowarzyszenia – Pani Monika Leman-Tomaszewska. Obchody rozpoczęły się odśpiewaniem hymnu narodowego oraz powitaniem gości, wśród których byli przedstawiciele władz powiatu, gminy oraz służb mundurowych, stowarzyszeń i instytucji działających w obrębie powiatu.

Część właściwą rozpoczął wójt gminy Pan Marcin Filoda swoim przemówieniem. Przybliżył idee pracy organicznej oraz sylwetkę tegorocznego patrona Ignacego Jana Paderewskiego. Następnie wiceprezydent Unii Wielkopolan i Pani sekretarz zaprezentowali sylwetki organiczników, którzy wpłynęli znacząco na kształtowanie się postaw społecznych i patriotycznych na przestrzeni dziejów.

fot. www.lubasz.pl

Głównym punktem uroczystości była akademia przygotowana wspólnie przez uczniów Szkół im. I. J. Paderewskiego prowadzonych przez Edukację Lubasz oraz uczniów Publicznej szkoły Podstawowej w Lubaszu. Inscenizacja odzwierciedlała wydarzenia historyczne, jakie miały miejsce na terenie gminy i powiatu.

Przedstawiono m.in. strajk dzieci lubaskich wspierany przez znamienitą postać księdza Antoniego Ludwiczaka, spotkanie Ignacego Jana Paderewskiego z Antonim Wysockim i majorem Stanisławem Taczkiem, oraz płomienne przemówienie Paderewskiego zagrzewające do patriotycznej postawy w obronie ojczyzny.

fot. www.lubasz.pl

Po części oficjalnej odbył się poczęstunek, a zaproszeni goście mogli zapoznać się z wystawą zdjęć i prac plastycznych towarzyszących całemu przedsięwzięciu oraz mogli dokonać pamiątkowych wpisów do szkolnych kronik.